041/ 578 406

info@jogij.si

Si že slišal/a za OKSIMEL? 🤔

Izdelovanje raznih pripravkov s sladkorjem me niso pritegnili. 🤷‍♀️ Medtem ko priprava Oksimela precej vibrira z mano. 🥰

Oksimeli so starodavna (grška) zdravila, ki združujejo zelišča, kis (Oxy-) in med (-Miele). Kis je odličen za uporabo kot izvleček vitaminov in mineralov. Prepričani so bili, da kislina iz jabolčnega kisa in zdravilne lastnosti medu skupaj ustvarijo nepremagljivo sestavino, ki je zdravilna na vseh področjih, odvisno oz zelišča|sadja, ki ga uporabiš v prvi fazi pripravka. 🌿🍓

Jaz sem se odločila, da najprej poskusim s šipkom. Prva zmrzal je mimo in ravno pravšnji čas za obiranje je. 😉❤️

Šipek: zimski Oksimel

Šipek vsebuje izjemno veliko vitamina C, približno 20-krat večjo količino od pomaranče. Le do njega je običajno težko priti. Ne do šipka, ampak do C vitamina v njem. 🙃😄 Ali veš, da v Sloveniji obstaja kar 26 različnih vrst šipka? 😃 In nobena ni strupena.

Oksimel me je pritegnil ravno zaradi ekstrakcije vitaminov, tokrat C vitamina. Šipek pa se mi zdi kot nalašč za takšno zimsko mešanico, zaradi svetlo rdeče barve in sladkega, slastnega, v kombinaciji z ingverjem še rahlo pekoče ga, okusa. 😋

Oksimelov se nikoli ne segreva, zato ohranijo vse dobrote in moč! 💪✨

Sestavine:
❤️pest šipka, ki ga nežno zdrobimo (jaz sem ga kar povaljala)
🫗2dl jabolcnega kisa
✨malo ingverja in 1 palčko cimeta
🍯1dl medu

Za pripravo tega Oksimela sem uporabila šipek ter dodala malo svežega ingverja in cimetovo palčko ter vse skupaj prelila z jabolčnim kisom. Zelo pomembno je, da izberemo pravi (živ) jabolčni kis. ☝️

Steklen kozarec sem najprej dobro očistila in napolnila – ne do vrha. Pokrila z bombažno krpo in jo fiksirala z gumico. Dodala sem listek kamor sem zapisala vsebino ter datum zaključka postopka. Tudi v koledarju sem si označila ta dan. 😉

Zdaj bom kozarec postavila na pult (ne na sonce) za 4-8 tednov. Prvi teden bom vsebino vsak dan malo pomešala, nato vsak drugi dan, nato le tu in tam.

Cez 6-8 tednov bom vsebino precedila in v precejeni kis vmešala približno 1/2 toliko medu, kolikor imam kisa. Torej, ker sem dala 2dl kisa, bom dodala 1dl medu.

Vse skupaj bom zaprla in pustila stati še 2 tedna. Potem je Oksimel pripravljen za uživanje. 🤩

Čajna žlička dopoldan, kot dodatek v topli vodi ali čaju. Menda je zelo dobro v mineralni vodi, kot poletni napitek. 😋

Za kurativo povečamo doziranje do 3x na dan.

Pripravek je najboljše hraniti v hladilniku – do 6 mesecev.

Na jogi pa je prejšnji teden jogistka podelila recept še za en Oksimel: Lovorjev Oksimel za lažje izkašljevanje.

Sestavine:
🌿6 svežih lovorjevih listov
🫗1dl kisa
🍯0,5dl medu

Postopek je enak … 👌

Priporočene vsebine